sunnuntai 19. joulukuuta 2021

Angie Thomas & Angela Thomas: Mun vuoro

 

Alkuteos: On the Come Up (2019)

Kääntäjä: Ilkka Rekiaro

Lukija: Rebekka Kuukka

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 11h 55min

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789511358251

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Epäonnistuminen ei ole vaihtoehto. Viha jonka kylvät -tekijän vahva uusi romaani hip hopin maailmasta.

Kuusitoistavuotias Bri haluaa tulla yhdeksi kaikkien aikojen suurimmista räppäreistä - tai ainakin päästä pois kotikulmiltaan. Hänen isänsä oli räpin underground-legenda, joka kuoli juuri ennen läpimurtoaan.

Brin ensimmäisestä kappaleesta tulee kuitenkin viraali hitti aivan vääristä syistä. Kun samaan aikaan äiti on menettänyt työnsä ja perhettä uhkaa kodittomuus, Bri ei enää vain haaveile menestymisestä - hänen on pakko onnistua.*




Mun vuoro on nuoren naisen puheenvuoro. Bri on lähes 16-vuotias, kasvanut isänsä muiston varjossa ja keskellä elämää, jossa välillä rahat eivät riitä edes ruokaan. Lisäksi hän ja hänen ystävänsä käyvät “kiintiönä” koulua, joka vähempiosaisten ansiosta saa enemmän rahallista avustusta. Ikävä vain, että koulun vartijat ja opettajat kiinnittävät “erityistä” huomiota tumma- tai ruskeaihoisiin opiskelijoihin… Taustalla pyörii myös “ghetton” gansta meininki…

Thomas kirjoittaa vahvasti ja vakuuttavasti. Hän nostaa esille hyviä pointteja, tuo värillisen nuoren elämää esiin. Hän purkaa Brin kautta vihaa, epävarmuutta, uskoa, toivoa ja välittämistä. Kirjan tapahtumat ja henkilöhahmot ovat uskottavia. Mikä tekee siitä omalla tavallaan pelottavan. On kamalaa, että elämä voi oikeasti olla sellaista.

Kirjan kieli on hienoa ja voimakasta. Siinä kiroillaan ja tuuletetaan. Nuoret elävät vahvasti mukana räp-kulttuurissa ja se näkyy tekstissä. Mikä parasta, kirjassa on monia “biisejä” ja Bri jopa ajattelee eräällä tavalla musiikin kautta. Nämä suomennokset ovat minusta hyviä. Tosin uskon, että ne toimisivat aivan erilailla englanniksi.

Kuukan ääni sopii hyvin Brille. Se on nuori ja raikas. Ainoastaan biisien kohdalla itse koin pientä valittamisen aihetta. Välistä niihin tuli nimittäin pientä taukoa. Se flown saaminen aikaan ei ole helppoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti