torstai 2. joulukuuta 2021

Margaret Atwood: Uusi maa

 

Alkuteos: Maddaddam (2014)

Kääntäjä: Kristiina Drews

Lukija: Jone Takamäki

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Kesto: 16h 28min

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789511403883

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Oryx ja Crake #3 / MaddAddam #3

Peukku: q^^

*Palkitun kirjailijan pelottava, ajankohtainen tulevaisuudenkuva on seikkailu ja rakkaustarina, kertomus uudesta elämästä ja ihmisyyden vaalimisesta tuhon raunioilla.

Rutto on pyyhkinyt yli maailman, mutta pieni joukko ihmisiä selviää, heidän ohellaan crakelaiset, lempeä jalostettu rotu, joka on kehitetty korvaamaan ihmiset. Sivilisaatio on raunioina ja maailman vallanneet kasvit ja eläimet. Uuden maan asukkaat yrittävät vaalia ihmisyyden rippeitä, mutta heitä vaanivat odottamattomat vaarat, pahantahtoiset ja älykkäät mutanttisiat sekä tappajiksi ryhtyneiden entisten vankien joukko.*




Uusi maa jatkaa kahden aikaisemman osan tarinaa. Se kertoo kuinka Lumimiehelle (Jimmy), Tobylle, Amandalle ja Renille käy. Kuinka he elävät elämäänsä uudessa maailmassa yhdessä Herran tarhureista selviytyneinen ja crakelaisten kanssa. Samalla se myös kertoo puuttuvia palasia menneisyydestä. Asioita, jotka liittävät aikaisemmin kerrotut asiat entistä tiukemmin toisiinsa ja täydentää vielä jääneitä aukkoja. Kokonaisuus on hieno ja monipolvinen. Kauhistuttavan uskottava.

Atwoodin luoma maailma on kamalan todellinen. Ihmiset ja olennot uskottavia ja omalla tavallaan kiehtovia. Välillä tosin pelottavalla tavalla. Tätä maailmaa ei toivoisi koskaan tulevaksi. Kirja herättää ajatuksia ja on sellainen, että se vaatii sulattelua.

Lukijana Takamäki on vakuuttava ja kuunneltava. Hyvä suoritus jälleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti