tiistai 28. joulukuuta 2021

Siiri Enoranta: Surunhauras, lasinterävä

 

Alkuteos: Surunhauras, lasinterävä (2015)

Lukija: Anni Kajos

Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)

Kesto: 14h 21min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510439029

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Ja heitä kaikkia ajoi rakkaus.

Sarastuksen palatsi kuhisee valtapelejä ja pieni paholaislapsi keittelee myrkkyjään. Prinsessa Sadeialla on pakkomielle, joka uhkaa koko valtakuntaa.

Sarastuksen Lasinkirkas Sadeia on vasta kuudentoista, mutta hän on hallinnut vuosia yksinvaltiaana maataan. Hänen on pidettävä kaikki langat käsissään ja kaikkien on taivuttava hänen tahtoonsa. Valtameren takana elää Surunkauriin kansa, jolle surukauris kertoo, kuinka paljon surua kukin joutuu elämänsä aikana kantamaan. Pieni Uli-poika saa suuremman lahjan kuin kukaan aikaisemmin ja kirjoittaa viestin, joka kantautuu liiankin kauas.

Enorannan romaani on kertojaäänien kudelma, jossa kaikki haluavat jotakin ja rakastavat jotakuta. Se on kuin prisma, jossa unelmat, valtasuhteet ja riippuvuudet taittuvat ja hajoavat.

Siiri Enoranta on ollut Runeberg-, Finlandia Junior-, Topelius- ja Kuvastaja -palkintoehdokkaana ja saanut kaksi kertaa Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon.*




Surunhauras, lasinterävä on erikoinen tarina. Se kertoo useamman henkilön kautta tarinan kahden kansan kohtaamisesta. Toisaalla on Sarastuksen Lasinkirkkaan valtakunta, jossa naiset hallitsevat. Toisaalla taas Surunkauriin kansa, jossa kaikki ovat tasa-arvoisia ja kullakin on tietty määrä surua kannettavanaan. Kohtalon oikusta nämä kaksi kansaa kohtaavat ja tulevat muuttamaan toistensa elämät…

Kirja on täynnä mielenkiintoisia henkilöitä. Osa on rakastettavia alusta alkaen. Osaa vihaa välittömästi. Osan suhteen mielipiteet muuttuvat. Osasta ei tahdo ottaa selvää vaikka kuinka koettaa. Selvyyteen pääsemisessä ei auta yhtään se, että varsin moni “vaihtaa nimeä”. Osalle annetaan uusi nimi, osaa taas kutsutaan lempinimillä.


Kirja on oma kertomuksensa. Oletan, että yksi sen henkilöistä kertoo tarinan myöhemmin. En kerro kuka, etten vahingossakaan spoilaa. Tapahtumat hyppivät, vuosia ja tapahtumia voi siksi olla hankala seurata. Vuosiluvuissa ja paikoissa saa välillä olla tarkkana.

Kokonaisuutena kirja on kiehtova. Sen maailma on jännittävä ja erilainen. Joissain kohdin se on hieman epäselvä ja kaikkia kohtia voi olla hankala ymmärtää. Mutta sitten taas toisaalta… osa on hyvinkin ymmärrettävää. Kuten nuorten tarve olla yhtä, olla rakastettu, olla tarvittu. Ja samalla pelätä olla yhtä, pelätä olla rakastettu, pelätä olla tarvittu. Pohjalla on ihmisen tarve olla niitä kaikkia.

Kaunis. Erilainen.

Lukijana Kajos on hyvä valinta. Hän lukee vakaasti ja selvästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti