torstai 9. joulukuuta 2021

Marko Hautala: Unikoira

 

Alkuteos: Unikoira (2012)

Lukija: Lauri Kortelainen

Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)

Kesto: 8h 4min

Kustantaja: Tammi

ISBN: 9789520411756

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Unikoira on taattua Hautalaa: monitasoinen laaturomaani, jossa arjesta tulee kauhutarina eikä mikään ole sitä, miltä näyttää.

Raastava ero on ajanut Joonaksen epätoivoon. Hänellä on kaksi vaihtoehtoa: löytää elämälle merkitys tai tappaa itsensä. Edes hypnoosi ei tunnu missään, hän ei löydä sisimmästään paljon puhuttuja tervehdyttäviä voimia. Viimein jotain alkaa tapahtua, muttei lainkaan sitä mitä Joonas odotti.

Eidolon-terapian vetäjä Aliisa kiinnostuu Joonaksesta ja rakkaussuhde alkaa orastaa. Tähän asti mies on nähnyt hypnoositilassa pelkkiä yliopiston käytäviä, mutta nyt ilmestyy elävä olento. Omituinen koira, joka haluaa johdattaa hänet jonnekin.

Pian rutiinien kyllästämä elämä alkaa järkkyä. Työpaikalla tapahtuu ilkivaltaa ja Joonaksen paras ystävä, Thaimaassa asuva Jyri, alkaa käyttäytyä uhkaavasti. Onko unikoira pelkkää mielikuvitusta vai jotain muuta, vierasta ja vaarallista?

Nuori Aleksis -ehdokas 2013.

Marko Hautala on Suomen Stephen King, joka kirjoittaa kananlihalle nostattavaa aavemaista, otteessaan pitävää kauhua. Hän on saanut Kalevi Jäntin ja Tiiliskivi-palkinnon, ja hänen romaanejaan on käännetty saksaksi ja italiaksi.*




Olen jälleen hieman hämmentynyt. Tällä kertaa Hautala sekoittaa melko arkiseen ja tavalliseen elämään kummallisia elementtejä terapiasta ja hypnoosista. Lisäksi useampikin ihminen tuntuu saavan hermoromahduksen stressistä ja ympäristön paineesta. Vähitellen moisissa ympyröissä alkaa itse kukin tuntemaan itsensä enemmän tai vähemmän vainoharhaiseksi…

Periaatteessa ihan mukiinmenevä tarina. Etenkin kun lopulta alkaa ymmärtämään motiiveja kaiken takana. Monet asiat jättävät arvet. Osan niistä haluaa vain unohtaa. Osan pystyy, osaa ei. Mutta pystyykö edes osan antamaan anteeksi?

Onneksi Kortelainen on mukavan kuuloinen ja hyvä lukija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti