keskiviikko 29. joulukuuta 2021

Yoko Ogawa: Muistipoliisi

 

Alkuteos: 密やかな結晶 [Hisoyaka na kesshō] (1994)

Kääntäjä: Markus Juslin

Lukija: Susa Saukko

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Kesto: 9h 28min

Kustantaja: Tammi

ISBN: 9789520427917

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Kun muistaminen on kiellettyä

Maailmanmenestykseen noussut japanilainen dystopia on ajaton kertomus vallasta, ihmisyydestä ja muistojen merkityksestä.

Katoavia asioita: linnut ja ruusut, kalenterit ja kartat. Muistipoliisin hallitsemalla saarella asia toisensa jälkeen häviää sekä todellisuudesta että ihmisten mielistä. Muistaa ei enää saa. Nuori kirjailija päättää kuitenkin riskeerata kaiken ja piilottaa kustannustoimittajansa, joka ei osaa unohtaa. Muistipoliisi on eleetön ja voimakas kertomus siitä, mitä unohtaminen tekee ihmisyydelle. Täsmävalinta kaikille Vegetaristin ja Kazuo Ishiguron faneille!

Yoko Ogawa (s. 1962) on Japanin arvostetuimpia kirjailijoita. Hän on julkaissut yli 40 teosta, joista tunnetuimmasta, Professorista ja taloudenhoitajasta, on tehty myös elokuva. Muistipoliisi on ollut kansainvälinen menestys ja ehdokkaana muun muassa International Booker Prize- ja National Book Award -kirjallisuuspalkintojen saajaksi.*




Ogawan kuvaus kirjassa on melkoisen ilmeetöntä. Siinä ei heijastu voimakkaita tunteita. Asiat kerrotaan yksinkertaisina, vähän toteavaan sävyyn. Se tukee tarinaa, jossa eletään saarella, jota hallitsee muistipoliisi. Alussa monet asiat ovat jo kadonneet. Niin ihmiset kuin asiatkin. Ja kun jokin “unohtuu”, sitä ei enää ole olemassa.

Kirjan päähenkilö on nimetön nainen, joka yhdessä pappansa kanssa piilottaa luokseen miehen. Nainen kertoo kirjassa omasta elämästään. Siitä, miten hänen perheensä alkoi unohtaa yhdessä muiden kanssa. Ja miten hän samalla kirjoittaa omaa uutta romaaniaan. Välillä tuntuu kuin nämä kaksi asiaa sekoittuisivat toisiinsa yhdeksi ja samaksi. Ehkä ne lopulta ovatkin yhtä?

Hiljaista ja pohdiskelevaa tekstiä. Varsinkin kuunnellessa saa olla tarkkana ettei yksityiskohtia häviä.

Lukijana Saukko on kuunneltava. Hän lukee tasaisesti ja varmasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti