perjantai 10. joulukuuta 2021

Kauko Röyhkä: Kaksi aurinkoa


Alkuteos: Kaksi aurinkoa (1996)

Ilmestymisaika: 2015 (ko.painos)

Sivumäärä: 226

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789520112509

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Peukku: q^^


*Finlandia-ehdokkuudella huomioidun läpimurtoromaanin uudistettu laitos Kaksi aurinkoa on julma sukellus sodan, musiikin ja erotiikan maailmaan. Rosoinen ja jäljittelemättömän omaleimainen romaani kuvaa rintamamuusikkoja jatkosodan myllerryksessä. Teos riisuu sodan ympäriltä sankaruuden illuusiot ja näyttää sen ihmisen alhaisimpien viettien temmellyskenttänä. Kaksi aurinkoa on romaani, jossa hyvä kääntyy pahaksi ja paha pyhäksi.*














Kirja todella riisuu illuusiot. Se on paikoitellen nimittäin todella ällöttävä, julma ja raaka. Se kuvaa ihmisten elämää ja epätoivoa vimmalla, joka karmivalla tavalla kiehtoo vaikka samalla inhottaa. Kuvailun kohteeksi pääsevät niin karut sotilaiden olot, maassa mätänevät ruumiit, kuin ihmisten välinen hekumakin (lue: paneskelu).


Kaksi aurinkoa on kirja, joka vaatii sisua lukea. Monet sen tapahtumat saivat minut inhon valtaan enkä oikeastaan olisi halunnut jatkaa. Samalla sen kieli kuitenkin piti minua otteessaan, sillä kerronnan lomaan limitetyt laulut olivat omalla tavallaan kiehtovia.


Raaka ja julma. Tyly ja karu. Kovahermoisille. Ei mikään hyvän mielen kirja. Kaikkea muuta.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti