tiistai 21. joulukuuta 2021

Risto Isomäki: Viiden meren kansa

 

Alkuteos: Viiden meren kansa (2018)

Lukija: Aku Laitinen

Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)

Kesto: 9h 24min

Kustantaja: Into Kustannus

ISBN: 9789523510111

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Historiamme muinaiskertomukset heräävät eloon.

Tervetuloa aikamatkalle, joka alkaa ensimmäisten asukkaiden saapumisesta Suomeen ja päättyy kristinuskon ja kansanuskon verisiin törmäyksiin 1200-luvulla. Romaani viivähtää ajanlaskun alkua edeltäneiden vuosituhansien tragedioissa ja voitoissa. Lemminkäisen ja Lallinkin tarinat avautuvat meille uudella tavalla. Tuloksena on kirjallista arkeologiaa 11 000 vuoden ajalta.

Risto Isomäki johdattaa lukijan suomalaisuuden alkulähteille, aikaan ennen suota, kuokkaa ja Jussia.*




Isomäen teos on jälleen huolella valmisteltu ja sellainen, että sen sisällön voisi helposti kuvitella olevan totta. Tällä kertaa kertomus, tai oikeammin kertomukset, vievät lukijan/kuuntelijan kauas historiaan. Lyhyemmistä tarinoista rakentuva kokonaisuus kertoo erilaisten ihmisten elämästä ja selviytymisestä pohjoisilla alueilla, uskonnon leviämisestä ja kaikesta siltä väliltä. Kertomuksissa on tuttuja “henkilöitä” kuten Ilmarinen, Lalli ja joukko keksittyjä.

Uskottava ja mielenkiintoinen “historiateos”, jossa faktoja sekoitetaan taidokkaasti osaksi fiktiota. Kokonaisuus on hyvä ja kuunneltava, mistä miellyttävä-ääninen Laitinen pitää huolen. Kirjan lopussa on osuus, jossa Isomäki selittää faktoja teoksen takana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti